Volg Annalise     

 
 

Market Intelligence Market Intelligence Wij ondersteunen u bij business development vraagstukken. Welke trends en ontwikkelingen kunnen impact hebben op uw business? »

Services Services Annalise levert u maatwerk services waarmee u de meest kansrijke groeirichting kunt bepalen door middel van inzicht in uw externe omgeving. »

Over Annalise Over Annalise Annalise Market Intelligence heeft zich gespecialiseerd in market intelligence. Annalise werkt voor de top-100-bedrijven in het Nederlandse en internationale bedrijfsleven. »

Werken bij Annalise Werken bij Annalise Met gedreven en enthousiaste mensen maken wij graag kennis. We hebben regelmatig plaats voor nieuwe teamleden op verschillende ervaringsniveaus. »

Terug naar de nieuwslijst »

Nieuws & Publicaties


2 september 2016

Durfinvesteerders durven weer

Door Kimberly Ho

Onlangs schreef ik over de opkomst van Fintech in de financiële wereld. Ook als het aan de investeerder ligt, wordt 2016 het jaar van de technologische doorbraak in de financiële dienstverlening, zo blijkt uit een rapport van KPMG over Fintech. Er is namelijk in het eerste kwartaal dit jaar al 27% vaker geïnvesteerd in Fintech door Venture Capital bedrijven ten opzichte van het laatste kwartaal van 2015 in Europa. Hoewel er steeds meer corporates deelnemen aan Fintech investeringen in Europa, nemen de Private Equity (PE) en Venture Capital (VC) investeerders nog steeds het overgrote merendeel van de Fintech investeringen voor hun rekening.

De financiële sector is echter niet de enige industrie waar de investeerders hun oog op hebben laten vallen. Volgens de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP) is er in 2015 totaal €3,3 miljard geïnvesteerd in 348 Nederlandse bedrijven. Naar schatting zijn er rond de 1.400 bedrijven in Nederland die een participatiemaatschappij als aandeelhouder hebben, verdeeld over de verschillende sectoren. Zo hebben de VC’s afgelopen jaar met name geïnvesteerd in start-ups in healthcare & biotech en consumer wearables. De PE’s daarentegen investeerden in voornamelijk FMCG en de maakindustrie. Met name bij de PE investeerders wil de sectorfocus jaarlijks verschuiven. Zo waren in tegenstelling tot 2015 hun pijlen gericht op communicatie en consumer wearables in 2014.

In 2016 verwacht men dat de durfinvesteerders, uit binnen- en buitenland, ook weer veel zullen gaan investeren in het Nederlandse bedrijfsleven. De reserves van de investeerders zijn nog aanzienlijk nadat ze in 2015 €3,5 miljard hebben weten op te halen bij de grote beleggers (t.o.v. €1,6 mld. in 2014) en er verwacht wordt dat deze positieve trend ook dit jaar door zal gaan zetten.

Wat betekenen deze ontwikkelingen in het investeringsklimaat voor u als bedrijf? Of voor u als investeerder? Middels o.a. uitgebreide marktanalyses en concurrentie deepdives biedt Annalise inzichten over het marktpotentieel en de concurrentieposities. Dit kan voor uw eigen bedrijf, maar ook als commercial due diligence op een potentiële overnamekandidaat in binnen- en buitenland.

Speelt u ook met dergelijke vragen of bent u geïnteresseerd? Neem gerust contact met ons op.

Bron: KPMG, Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen, Annalise Market Intelligencemail this